Selectie interessante collegeavonden D4 2013-2014
We hadden voornamelijk 2 soorten avonden. De avonden met colleges gericht op de minor en de avonden onderwijskunde, waaraan de SLB toegevoegd werd.
De minorcolleges moesten nogal op gang komen, omdat Victor heel veel onderwerpen op zijn programma had staan, waar wij eerder colleges over hebben gehad. Wij wilden graag nieuwe onderwerpen horen. Hoewel we het daar over hebben gehad, kwamen er toch regelmatig reeds behandelde onderwerpen voorbij. Nu is herhalen ook een goede methode, dus ik heb er steeds wel degelijk wat van opgestoken. De avonden die op mij het meeste indruk hebben gemaakt, zijn de avonden met de medewerkers van de schoolinspectie en de avonden dat we onze eigen kwaliteiten en vaardigheden gingen onderzoeken.
Heel veel leerkrachten vinden het niet prettig als er medewerkers van de schoolinspectie langskomen. Zij voelen zich gecontroleerd en zijn vaak ‘bang’ dat hun werk afgewezen wordt. Deze avond is precies uitgelegd wat de schoolinspectie doen. Zij keuren geen leerkrachten af. Ze kijken wel of de leerlingen op de scholen de leerlijnen volgen en de doelen halen. Ook als een leerling de doelen niet haalt, is er nog niets aan de hand. Het is wel heel belangrijk dat de school weet hoe het met de ontwikkeling van zo’n leerling gaat of er actie is ondernomen om het kind verder te helpen en hoe dat verloopt (handelingsplan waar ook daadwerkelijk mee gewerkt wordt) of dat er andere problemen spelen bij een kind. Vooral de registratie van de ontwikkeling is erg belangrijk, zodat een kind optimaal begeleidt kan worden. Zelfs al er iets niet helemaal correct zou gaan op een school, krijgt deze nog de gelegenheid om een en ander te herstellen/corrigeren. Een school wordt nooit in één keer als slecht beoordeeld.
Dit was voor mij en de rest van onze groep beslist een eyeopener. Het was een heel duidelijk verhaal, waar we wat mee kunnen als we zelf voor de klas staan.
De avonden over onze eigen kwaliteiten en vaardigheden waren bijzonder waardevol. Wat zijn wij een hechte groep geworden en wat fijn dat we met elkaar zulke avonden kunnen houden. Waardering, maar ook tips en tops naar elkaar kunnen uitspreken. Deze avonden zal ik niet gauw vergeten.
Tijdens de lessen onderwijskunde moest iedereen een training geven, een energizer doen, twee trainingen beoordelen en één keer de tijd bewaken tijdens een avond. Dit waren heel gevarieerde avonden. Er werd steeds heel veel informatie gegeven over een bepaald onderwerp, gecombineerd door verschillende werkvormen, waardoor het bijzonder inspirerende avonden waren. Ik heb ze allemaal kort beschreven, omdat de meeste heel toepasbaar waren.
Groepsdynamica door Hulia
Hulia kwam van de D5 en moest haar training nog doen. Voor ons was dat een goed voorbeeld.
Groepsdynamica was een heel interessante training aan de start van een studie/stagejaar.
Zeker nu ik 3 dagen ik de week stage loop, heb ik veel van deze training zien gebeuren tijdens de ontwikkeling van mijn stagegroep. Het gaf mij als leerkracht ook steun om te beslissen bij welke gebeurtenissen ik direct in moest grijpen en welke ik meer los kon laten voor de ontwikkeling van de groep
Mentale weerbaarheid door Roy
Roy trapte af met een training over mentale weerbaarheid. Hij bracht het onderwerp heel interactief met heel veel toepasselijke oefeningen. Misschien niet een training die je voor alle kinderen in de klas zal gebruiken, maar zeker toepasbaar voor leerkrachten. Ik denk er regelmatig aan terug en probeer de adviezen toe te passen.
E.H.B.O. in het Basisonderwijs door Ruud
Met z’n allen zijn we tot de conclusie gekozen dat EHBO in het basisonderwijs voor leerkrachten eigen wel heel belangrijk is. Een ongeluk zit in een klein hoekje en voordat je de bhv-er kan bereiken kan er al weer veel meer aan de hand zijn.
Ook EHBO voor kinderen is interessant. Er zijn scholen waar in groep 8 al EHBO wordt gegeven door gediplomeerde mensen. Het is goed als kinderen weten hoe zij moeten reageren in bepaalde situaties. Daarbij leren ze ook beter hun lichaam en de potentiële gevaren onderkennen.
Duurzaam onderwijs door mijzelf
Mijn eigen onderwerp. Er zat eigenlijk veel meer in dit onderwerp dan ik in eerste instantie had gedacht. Een prima onderwerp om eens verder uit te diepen of bijvoorbeeld een schoolbreedthema van te maken. Er kwamen enthousiaste reacties en iedereen deed goed met de werkvormen mee.
Helaas bleef deze training tamelijk oppervlakkig. De ideeën die Marlies van tevoren had, konden niet gerealiseerd worden, waardoor de training geen diepgang had. Er waren ook nauwelijks praktische tips, waar iedereen wel op zat te wachten, omdat het onderwerp wel aandacht heeft op de basisschool.
SWPBS door Carolien
SWPBS was een onderwerp wat mij erg aansprak, omdat mijn stageschool dit jaar ook met PBS wil beginnen. Deze training volgde op een informatietraining (begin van het schooljaar) op mijn stageschool. Dezelfde stimulerende voorwaarden werden door Carolien naar voren gebracht. Ik wil mij nog meer in het onderwerp gaan verdiepen voor op mijn school, maar ook om bij mijn minor te gebruiken. Hier ga ik me nog meer in verdiepen.
Systemisch werk (familie opstellingen) door Regine
Dit was een heel nieuw onderwerp voor mij. Ik moet er nog aan wennen, maar er kwamen wel heel herkenbare situaties naar voren. Zeker van belang om te weten als er werkhouding- en/of gedragsproblemen bij kinderen geobserveerd worden. Behalve de doorsnee onderzoeken kan er ook naar de familieverhoudingen gekeken worden.
Oplossingsgericht werken en de methode Win-Win door Nicole en Diana
Ik heb in de d4 wel veel over het oplossingsgericht werken gehoord en natuurlijk de afgelopen jaren in de literatuur gelezen. Op scholen heb ik het nog niet veel (bewust) gezien. Ik vind het wel een heel positieve manier van lesgeven. Ook dit onderwerp kan ik misschien wel meenemen in mijn minor (over het op een positieve manier beïnvloeden van ongewenst gedrag, vooral door kinderen met ADHD of vergelijkbare kinderen zonder diagnose)
Kinderen met scheidende en gescheiden ouders door Jaleasa
Ik vond dit onderwerp wel interessant. Veel ouders lukt het tegenwoordig op een ‘nette’ manier uit elkaar te gaan. Maar juist die ene scheiding waarbij dit niet lukt, is het belangrijk om een kind goed op te kunnen vangen. Daarbij is het heel belangrijk dat je als leerkracht steun kan bieden aan een kind, zonder partij te kiezen. Belangrijk is te signaleren en te steunen.
IPC door Cindy en Eveline
Een nieuw onderwerp dat op verschillende manieren bekender wordt. IPC is een soort verhalend ontwerp, storyline approach etc. Ik vind het heel interessant, maar vraag me ook af in hoeverre het haalbaar is. Het is zeker wel een heel stimulerende manier van lesgeven, waarbij de kinderen zelf heel veel zullen ontdekken en dat is een heel goede leermethode. Het probleem ligt naar mijn idee in het schoolbreed werken. Iedere leerkracht moet er naar mijn idee achter staan en zich ervoor in willen zetten. Bij grote scholen denkt ik dat het in verband met de vele verschillende leerkrachten lastig is te realiseren met instemming van al het personeel. Starten met een paar keer per jaar een periode aan de hand van IPC/verhalend ontwerp te werken, kan wel heel stimulerend werken.
Kindermishandeling en de meldcode door Marleen en Karijn
Ik vind het heel belangrijk om hier meer van te weten. Zeker sinds de nieuwe wet die afgelopen jaar is ingegaan. Ook het feit dat vooral het signaleren van belang is en niet dat je als leerkracht situaties gaat oplossen. Het willen helpen kan heel verleidelijk zijn, maar de boodschap was heel duidelijk: Meld het en probeer niet op te lossen, maar zorg voor een veilige en betrouwbare omgeving in de klas.
Tablets in basisonderwijs door Erwin en Arnoud
Het item van de toekomst: tablets in de klas. Een boeiend onderwerp met veel nieuwe mogelijkheden. Zoals Erwin en Arnoud het werken met de tablet (snappet) lieten zien, geeft wel een duidelijk beeld voor de toekomst. Als leerkracht heb je veel zicht op de directe ontwikkeling van de kinderen en kan je direct inspringen waar de opdrachten niet goed gemaakt worden. Het was wel de enige avond waar we vooral met onszelf (en de tablet) bezig waren. Belangrijk is dus om naast het werken met de tablet, de sociaal emotionele ontwikkeling van de klas te blijven stimuleren.
Filosoferen met kinderen door Mandy
Filosoferen met kinderen een onderwerp wat ik wel eens hoor langskomen, maar waarvan ik dacht dat het niets voor mij zou zijn. Zoals Mandy het bracht, kreeg het onderwerp meer handen en voeten. Het is helemaal niet zweverig. Het lijkt mij erg leuk om een keer te proberen in de klas. De kinderen uit zichzelf over een onderwerp te laten praten zonder er een oordeel aan te hangen. Het filosoferen zal waarschijnlijk wel regelmatig gedaan moeten worden, om uiteindelijk boeiende (voor iedereen) gesprekken te krijgen.
Ik heb behalve van de onderwerpen waarover trainingen werden gegeven, heel veel geleerd van het opzetten en geven van mijn eigen training, maar ook van het geven van de beoordelingen door mijzelf en door de anderen.
We hebben weer een bijzonder jaar(tje) achter de rug
Geen opmerkingen:
Een reactie posten