3 Onderwijsstellingen


1.

Kennis over de psychologische ontwikkeling van het jonge kind is essentieel voor een positieve interactie (HJK oktober 2013 – Positieve gedragsontwikkeling)

Het is van groot belang dat je weet hoe de ontwikkeling van een kind op alle gebieden verloopt, voor dat je een beeld van een kind vormt. In de literatuur wordt een algemene ontwikkeling beschreven, maar het ene kind ontwikkeld zich sneller dan een ander kind of op andere gebieden. Waar het ene kind cognitief makkelijker ontwikkeld, doet de ander dat fysiek of sociaal. Om goed contact met een kind te hebben en een positieve interactie te kunnen realiseren, zal kennis moeten hebben van de psychologische ontwikkeling om een  juiste inschatting van het kind te kunnen. Hierdoor kun je het kind op het juiste niveau begeleiden en corrigeren.  Wanneer een kind beoordeeld wordt op een actie of situatie die hij, gezien de ontwikkelingspsychologie, nog niet aankan, kan dit het vertrouwen tussen kind – leerkracht – ouders schaden. Dit heeft ongetwijfeld ook weer gevolgen voor de ontwikkeling van het kind.

2.

I hear and I forget, I see and remember, I do and I understand

Confucius – Chinese philosopher en reformer

Laat kinderen doen en ontdekken om zoveel mogelijke positieve leerervaringen op te doen. Ook als leerkracht doe je de activiteiten voor, sta je model. Laat zien wat er moet gebeuren of wat de bedoeling is, maak het aantrekkelijk door en laat het de kinderen ervaren. Dat geldt voor de hele basisschool (en verder). Datgene wat je zelf doet, uitvoert en ontdekt zal je onthouden en kunnen toepassen. Laat kinderen bij een rekenles over maten niet alleen de tafeltjes opmeten. Laat ze eens een taart bakken, soep koken. Laat ze doen en uitvoeren, laat kinderen ervaren wat ze moeten leren!

3.

groep 1/2 is tegenwoordig te schools

(http://www.zwijsenouders.nl/Artikel/Stelling-groep-12-is-tegenwoordig-te-schools.htm)

Het lijkt wel of er steeds meer eisen gesteld worden aan kinderen, ook aan de jonge kinderen. Vooral in groep 2 wordt er veel van ze verwacht. Zowel vanuit de school: toetsen, loopt de ontwikkeling wel volgends het boekje, als vanuit de omgeving, ouders die en passent even willen laten zien dat hun kind echt al kan lezen en waarom de juf daar nog niets mee doet? Terwijl juist spelen belangrijk is  in de ontwikkeling van kinderen. Zeker het jonge kind leer het meest van ontdekken en ervaren. Natuurlijk wordt er in onze klas veel gedaan aan taal en letters. We volgen de leerlijnen , waarin staat dat kinderen een aantal letters moeten kennen voor ze naar groep 3 gaan.  Er zijn echter verschillende manier om deze ontwikkeling te stimuleren. Je kan de kinderen werkbladen met afbeeldingen voorleggen. In onze klas laten we de letter zien en de kinderen zelf spullen zoeken in de klas of meenemen van thuis waar ze de letter in horen. We leren liedjes, waarin we luisteren naar het rijmende woorden en de letters van de rijmwoorden.  Zo zijn ze op een speelse manier bezig met letters leren. We hebben geen werkbladen waarbij plaatjes omcirkeld worden, alles wordt gekleurd, geknipt en geplakt.

Rekenkundige termen (dik, dun, groot, klein etc.) leren we niet van een blad, maar met blokken, boeken, potloden, kralen  en allerlei andere materialen die we in de klas bij de hand hebben. Zo kunnen heel veel werkbladen vervangen worden door materialen waarmee de kinderen kunnen ervaren.  Uiteindelijk doen we de Cito om de ontwikkeling vast te kunnen leggen. Dit is ook een stukje duidelijkheid bij gesprekken naar ouders (in combinatie met de werkjes) en naar de leerkrachten in groep 3-8. Duidelijke registraties van voorgaande jaren kunnen veel problemen en misverstanden voorkomen. 

Groep 1/2 kan inderdaad heel schools overkomen, maar het ligt vooral aan de leerkracht met de collega’s hoe zij de ontwikkeling van de kinderen stimuleren.  Een gevarieerd leerkrachtenteam (oud/jong en in verschillende periode afgestudeerd) dat positief met elkaars ideeën omgaat kan een heel gevarieerd lesprogramma aanbieden, waarin kinderen vooral veel spelenderwijs kunnen ontdekken.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten