Deelname oudergesprekken



Oudergesprekken op dinsdag 26 en donderdag 28 november 2013


Dinsdag 26 november 2013 


17.30 – 18.15      Voorbereiding oudergesprekken met Sandra(coach) en Lieke (duo)

18.30 -21.30        Oudergesprekken gevoerd met Lieke (=duo) 

                                Sandra deed verslag in de computer (LVS)

 

Donderdag 28 november 2013

17.30 – 18.15      Voorbereiding oudergesprekken met Sandra(coach) en Lieke (duo)

18.30-21.00         Oudergesprekken begeleidt en geobserveerd, waarbij ik minimaal 1 gesprek

                                zelfstandig gevoerd heb

                                Aantal oudergesprekken ingevoerd in LVS

 


Op dinsdag leidde Lieke over het algemeen de gesprekken, waar ik af en toe mijn ervaring met een kind aan toe kon voegen. Ik heb veel geleerd van de manier waarop zowel Lieke en Sandra de  gesprekken voerden. Hoe start ik een gesprek,  geef het gesprek een positief karakter, hoe breng je minder prettige onderwerpen aan de orde.


Zij hebben bij een aantal ouders aan moeten geven dat de ontwikkeling van de kinderen niet optimaal verloopt. Naar aanleiding daarvan hebben zij bij deze ouders aangegeven dat er een mogelijkheid is voor extra observatie in de klas (PAB = preventieve ambulante begeleiding) De leerkracht krijgt na de observatie van de PAB-er tips hoe om te gaan met het betreffende kind of wat te doen betreffende de ontwikkeling van het kind. Ouders moeten daar wel hun goedkeuring verlenen. Daarnaast is er ook de mogelijkheid van KWIK uitgelegd. KWIK staat voor Kijk Wat Ik Kan.


Bij KWIK wordt een kind 2 dagdelen per week, gedurende een aantal weken, in een kleine groep geobserveerd. Deze observatie vindt plaats door 2 personen. De een kijkt naar de zorgbehoefte, de ander naar de onderwijsbehoefte. Naar aanleiding van een observatieverslag worden in een voorlopige conclusie deze behoeften vastgelegd, waarmee de school (leerkacht/IB-er/ouders) een vervolg traject kunnen bepalen.


Tijdens deze speciale gesprekken heb ik de verslaglegging in het LeerlingVolgSysteem gedaan.  Ook van het observeren van deze gesprekken (het bericht van de leerkrachten en de reactie van de ouders) heb ik enorm veel geleerd. Vooral het zo positief mogelijk brengen, maar wel duidelijk zijn en niet om de problemen heen draaien. Daarbij de reactie van de ouders in de gaten houden, omdat dit soort gesprekken hard aan kunnen komen.

 


Verslag oudergesprek d.d.  28 november 2013


10 minutengesprek met de ouders van L.P.


Aanwezig:


Vader en moeder van L.P.


Lieke +Ineke  (duo-leerkracht + lio-stagiaire)


(Sandra: coach Ineke)


 


Anamnese


L  is een meisje van 4 jaar en zit sinds 4 maart 2013 in groep 1-2C van De Prinsenhof.


L  is een enthousiast, maar nogal beweeglijk meisje, met een redelijk korte concentratie. L. reageert op het benoemen van ongewenst gedrag, maar wel voor een korte periode. 


L  is graag in de huishoek of werkt met de I-pad. Bij het spel in de huishoek (is buiten de klas), breidt zij graag haar terrein uit, naar de klas. Hierop is zij, voor een korte periode te corrigeren.  L  tekent graag, maar moet bij knutselwerkjes gestimuleerd worden om dit niet snel af te willen maken. L reageert hierbij wel goed  op positieve feedback.


De ontwikkeling van L  is zowel cognitief als bij het reken/wiskunde op het niveau van een ‘middengroeper’, waardoor haar rapport voldoende/ruim voldoende beoordeeld was.  De enige matige score op het rapport was haar concentratie en luisterhouding.


Gesprek:


Ik leid het gesprek, zo nodig aangevuld door Lieke


De ouders van L waren blij met haar rapport en niet verrast over de matige concentratie en luisterhouding. L gaat met veel plezier naar school.


De ouders uitten enige bezorgdheid met betrekking tot de beweeglijke houding en korte concentratie van L.  Het oudere zusje van L. is gediagnosticeerd op ADHD en gebruikt medicijnen. De vraag was of wij ook een verwachting van ADHD bij Lotte hebben.  Wij vinden het nog te vroeg om deze conclusie te trekken. L reageert op correctie van de leerkracht en is nog jong. Wel is het iets om in de gaten te houden, zodra zij in groep 2 zit en voorbereid zal worden voor groep 3. Mocht haar concentratie en luisterhouding niet verbeteren, dan kan dat haar ontwikkeling beïnvloeden. Zodra dit in groep 3 het geval zal zijn, zou dat consequenties voor haar taal- en rekenontwikkeling kunnen hebben. 


Conclusie: Nog geen stappen ondernemen m.b.t. mogelijk ADHD, maar vinger aan de pols houden. Wel L voldoende positief corrigeren. In de groep kunnen wij de werkhouding van L positief stimuleren met behulp van de methode “Beren van Meichenbaum”




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten